Перегляд фільму Джакомо Баттиато “Karol – człowiek, który został papieżem”

Posted on Posted in Новини

  22 жовтня 2018 року студенти 23 групи факультету української філології, спеціалізації: польська мова на занятті з країнознавства переглянули фільм “Karol – cowiek, który został papieżem“. Фільм розповідає про життя першого в історії папи-слов’янина Івана Павла ІІІ саме 22 жовтня 1978 року відбулася інтронізація (введення) Івана Павла ІІ на посаду папи римського.

 

      

        Кароль Войтила, або ж як його знає більшість – Іван Павло ІІ – став 264-им Папою Римським. Він став першим в історії Папою слов’янського походження і першим за 455 років, хто не мав італійських коренів.
        Понтифікат Івана Павла II тривав 27 років, ставши одним з найтриваліших в історії Католицької Церкви – до 2005-го. Він здійснив 104 закордонні поїздки і відвідав усі континенти. Під час його понтифікату понад 300 мільйонів людей стало католиками. У 2001 році Іван Павло ІІ відвідав Україну. 

       Кароль Войтила народився 18 травня 1920 року в містечку Вадовіце, що в Польщі. Помер у віці 84 років від важкої недуги – хвороби Паркінсона і гострого інфаркту міокарда.  Його похорон став наймасовішою церемоніальною подією в історії людства: 4 мільйона паломників проводжали понтифіка в останню путь, 300 тисяч осіб прийшли на траурну літургію, 2 мільярди глядачів стежили за похороном у прямому ефірі.
        На церемонію з’їхалися понад 100 глав держав та урядів із 176 країн. Івана Павла II було канонізовано у рекордний час – за 9 років після смерті у 2014 році.
       Навіть після стількох років його шанують і люблять у всьому світі, він надихає мільйони людей своїми вчинками, словами та філософією життя.