Mikołajki

Posted on Posted in Новини

7 грудня 2018 року у Польському культурно-освітньому центрі відбулося святкування Дня Святого Миколая, або як говорять у Польщі Mikołajki. Студенти факультету української  філології долучилися до святкування. Присутні мали змогу подарувати один одному подарунок, побажати святкового настрою, приємних несподіванок, зимової казки і здійснення усіх найзаповітніших мрій.

 Миколайки (пол. Mikołajki) – традиційна, польська назва свята, на честь Святого Миколая. Цей святий став прообразом міфічної фігури Санта Клауса.  Також, Святий Миколай зараховується до святих як такий, що опікується воїнами, водіями, мандрівниками, допомагає бідним у скруті. Вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.

Народився Миколай приблизно у 270 році в Патарі на території сучасної Туреччини в багатій родині. З самої своєї молодості був людиною доброю, побожною і, користуючись наявністю коштів, із задоволенням допомагав незаможним і нужденним.

Одного разу, ще не будучи єпископом, він дізнався, що у одного збіднілої людини є три дочки на виданні. Але заміж їх ніхто не візьме, адже приданого у них немає. Отцю належало відправити дівчат заробляти своєю красою. Микола, дізнавшись про таку ситуацію, вирішив допомогти сестрам уникнути ганьби і гріха і почав таємно допомагати їм.

Він потайки підібрався до будинку, де жили дівчата, і закинув у вікно калитку з золотом, що вберегло їх від злиднів і виправило скрутне становище. Крім того, коли померли батьки Миколи, він розпорядився спадщиною, як підказувала йому його душа, звернена до Бога. Він роздав все належне йому за законом майно на користь знедолених і голодних.

Вважається, що саме з цього і пішло повір’я, що Святий Миколай приносить всім подарунки. Ще не так давно дітям потрібно було добряче попрацювати, щоб заслужити подарунки. Адже на прихильність святого могли розраховувати тільки ті, хто весь рік старанно вчився і слухався батьків.

Тепер уже складно уявити собі Святого Миколая без подарунків. У Польщі записи про Миколайки відносяться до XVIII століття. Тодішні подарунки були незрівнянно скромніше сучасних. Слухняні діти отримували яблука, золочені горіхи, пряники і дерев’яні хрестики, а неслухняні могли отримати в якості подарунка гнилу картоплину. Це змушувало пустунів задуматися і виправитися до наступного приходу Святого Миколая.

Веселих Миколайків!

Картинки по запросу подарунок