Святкування Різдва Христового

Posted on Posted in Новини

            27 грудня 2018 року в Польському культурно-освітньому центрі відбулося святкування Різдва Христового.  Студенти факультету української філології та усі бажаючі взяли участь у святкуванні. Викладач-стажист кафедри слов’янських мов та зарубіжної літератури Лія Лукіна розповіла про традиції і символи цього свята. Все дійство супроводжувалося співом колядок і переглядом мультфільму «Крижане серце» польською мовою. Кожен присутній мав змогу поділитися оплатком і побажати один одному всіх благ у новому році.

           Католицьке Різдво – це особливе релігійне свято, що наповнює людські серця теплом і милосердям. Воно відзначається 25 грудня в багатьох країнах світу на честь народження Божого Сина, що викупив гріхи людей своєю смертю. Це найбільше свято в католицькому світі, воно припадає на найдовшу в році ніч, коли, за віруваннями християн західного обряду, і народився Ісус Христос у Вифлиємі. В Західній Україні католицьке Різдво часто називають як «польським» Різдвом, так як в часи, коли Галичина була у складі Польщі, 25 грудня Різдво відзначалося в основному поляками. Це ж свято відзначають і православні християни (східного обряду), тільки воно припадає на 7 січня (на 13 днів пізніше).

          Головна прикраса свята – це вбрана смерека або ялинка, яку ставлять у своїх будинках віруючі. Кришталеві кулі, кольорова мішура, свіжі квіти і соковиті фрукти прикрашають дерево. Історія про підношення волхвами Немовляті Ісусу всіляких дарів пустила коріння традиції обмінюватися подарунками до Різдва. Католицькі віруючі з трепетом ставляться до свята та прикрашання свого будинку, приділяючи цьому багато часу. Все це символізує віру і шанування Христа.

        Ніяке інше свято не здатне настільки об’єднати людей, як Різдво Христове. Споконвіку цей казковий день прийнято зустрічати в колі сім’ї і близьких друзів. Усі християни світу святкують цей день, як одне з головних свят у році, тільки різняться дати святкування для православних християн і католиків. Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової.

 Бажаємо всім миру, тепла, родинного затишку і благополуччя!