Святкування Різдва в Польщі

Posted on Posted in Новини

 14 грудня студентки факультету української філології Байлема Алла і Остапчук Юлія та студентка факультету іноземних мов Жупаник Ольга, які в рамках програми академічної мобільністі зараз перебувають на навчанні у Вищій школі професійної освіти у м. Лешно (Республіка Польща), відвідали святковий різдвяний концерт за участі студентів університету. 

  Під час заходу дівчата ознайомилися з польськими новорічними традиціями, зокрема співали польських колядок та пісень, а також долучилися до зустрічі з ректором школи в м.Лешно.
 
Студенткам також випала можливість скуштувати традиційних різдвяних смаколиків та випити ароматної кави в дружній компанії казахських та польських колег. Вони висловили подяку за надзвичайно теплий прийом, поділились враженнями та розповіли про традиції святкування Різдва в Україні.

Різдво здавна є одним з найурочистіших та важливих свят в католицькій Польші. Переддень Різдва –  це найбільш урочиста і найбільш зворушлива подія року. Можна з упевненістю сказати, що такої кількості найдавніших звичаїв та обрядів, яка супроводжує “Гвяздку” не знайти в усьому світі, за винятком, хіба що, України. Цей час поляки зазвичай проводять з родиною, прикрашають ялинку, ходять одне до одного в гості та смакують дванадцять традиційних страв. Існує також звичай  частуваттся оплатками за різдвяним столом. Члени сім’ї діляться одне з одним невеличкими пластинками прісного тіста,  ламаючи їх на  кілька частин. Після вечері починають ходити колядники. Своїм співом вони шанують народження Ісуса Христа та бажають радості і щастя господарям. О півночі вся сім’я вирушає в костьол, де слухатиме нічну службу – “пастерку”, а триватиме вона до самого світанку. Після цього, родина повертається додому, аби в тихому колі найближчих людей продовжити святкування та частування, адже Різдво – це насамперед тихе, сімейне свято, що знаменує початок нового кращого життя.