Магічний вечір Анджея

Posted on Posted in Новини

     Анджейки у Польщі святкують кожного року у ніч з 29 на 30 листопада. Свято відбувалося в Польському культурно-освітньому центрі.Студенти факультету української філології та Колегіуму МІГуС теж долучилися до святкування. Фахівець І категорії Польського культурно-освітнього центру Лілія Огородник розпочала захід з вступним словом і розповіла про традиції святкування Анджейок в Польщі. Студентка І курсу Колегіуму МІГуС Ольга Топольник підготувала презентацію «Історія походження свята».

     Перша письмова згадка цього дня в Польщі відноситься до 1557 року і пов’язується з польським істориком Марчином Бєльським (пол. MarcinBielski), який першим почав вести хроніку подій Польщі саме польською мовою.

     Головну роль у процесі святкування Анджейок, як і за старих часів, грає ворожба або гадання. Колись ворожіння мали чисто сакральний характер і до них ставилися вельми серйозно. Ворожили тільки дівчата, спочатку – завжди на самоті. До підготовки до процесу підходили з особливою ретельністю. Іноді зверталися до більш обізнаної дівчини, чиє ворожіння збулося в її житті.

    З плином часу традиція стала набувати інші риси, ставши спочатку приводом для зборів більшого числа дівчат на виданні приблизно однієї вікової групи, а потім перетворилася в дійство більш масового характеру. Зараз це свято, що збирає представників обох статей. Сакральному змісту хоч і віддається значення, але, безумовно, не таке серйозне, як колись.

   До цього магічного свята студенти підготували цікаві гадання з книгою,  свічкою,  взуттям та інші. Всі присутні з радістю брали активну участь у святкуванні. Під час проведення свята в аудиторії панувала тепла, але водночас магічна атмосфера. По закінченню свята кожен присутній взяв із собою позитивні емоції та святковий настрій.